quarta-feira, 6 de maio de 2009

As mil e uma utilidades do Mandacaru

O mandacaru (Cereus Jamacaru) é uma das espécies mais características do sertão do nordeste brasileiro. É um cactus que pode atingir 3 metros de altura e seu tronco pode fornecer madeira de até 30 cm.
Seu fruto é bastante consumido no campo, embora ainda seja relativamente desconhecido nos centros urbanos. Segundo pesquisadores da Universidade Federal da Paraíba, tem cerca de 5% de proteína e sua composição nutricional o torna uma alternativa alimentar muito saudável.
Ele também é usado para alimentar os animais, após a retirada dos espinhos.

A Thousand and One Utilities of "Mandacaru"
Pleated Cereus (Cereus Jamacaru), know as "mandacaru" in Brazil, is one of the feature species in Brazilian Northeast. It is a cactus that can reach up to 3 meters tall and its trunk can supply up to 30 cm of wood.
It's fruit is quite consummed in the countryside, although it is quite unknown in the cities. According to researchers from Federal University of Paraíba, it has about 5% of protein and its nutritional facts makes it a healthy food alternative.
It is also used to feed animals, after removing its thorns.



Video text below

This is the fodder house. We will show how we mill "mandacaru". (It is an easy plant to mantain in the land, since the animal don't eat it because of its thorns.) It has lots of protein. The cattle like to eat it. We remove the thorns, mill in the machine and mix with something else (corn, other grains) to produce fodder for the animals.

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